Kuuba

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 104 (ambulanssi).


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Terveydenhoito on Kuubassa yleisesti ottaen laadukasta ja henkilökunta on asiantuntevaa. Sairaaloiden vuodepaikoista, tavallisista lääkkeistä ja muista tarvikkeista on kuitenkin usein pulaa. Kaikkialla ei välttämättä ole saatavilla myöskään terveyden- tai sairaanhoitoon tarvittavia laitteita.

Matkavakuutus on pakollinen Kuubaan matkustettaessa. Maahanpääsyn edellytyksenä on, että vakuutus kattaa mahdolliset lääkäri-, lääke- ja sairaalakulut. Kaikenkattavan matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Ulkomaalaisten hoito on pyritty kanavoimaan vain tiettyihin yksikköihin. Asistur-palvelun kautta saat lääkäripalveluja ja hoitoa sekä opastusta vakavissa sairas- ja onnettomuustilanteissa.

Joissakin turistikohteiden hotelleissa on omat lääkärinpalvelut. Kansainväliset Servimed-klinikat tarjoavat myös kiireellistä hoitoa. Klinikoita on turistikohteissa eri puolilla saarta. Cira Garcia Hospital puolestaan tarjoaa sairaalahoitoa ulkomaalaisille potilaille Havannassa.

Lääkärimaksut, klinikalla käynnit sekä lääkkeet maksetaan yleensä käteisellä. Säilytä kaikki saamasi kuitit. Korvausta voit anoa jälkikäteen omalta vakuutusyhtiöltäsi kuitteja vastaan.

Vakavissa ja kalliita hoitoja vaativissa sairaus- tai onnettomuustapauksissa kannattaa ottaa yhteys omaan vakuutusyhtiöön, jotta hoidon maksaja saadaan vahvistettua. Vakuutusyhtiö yleensä tekee maksusitoumuksen ja koordinoi avun Asisturin kautta.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Lääkkeet

Apteekit ovat Kuubassa yleensä pieniä, ja lääkevalikoima vaihtelee. Apteekeista ei välttämättä saa kaikkia tarvittavia lääkkeitä. On mahdollista, että yleisimpiäkin lääkkeitä on saatavilla ainoastaan sairaaloissa. On suositeltavaa, että Kuubaan matkustaessasi otat mukaan kaikki matkan aikana tarvitsemasi lääkkeet. Huomioi myös, että Kuuban apteekeissa käytännöt vaihtelevat sen suhteen, tarvitaanko lääkkeen ostamiseksi lääkärin resepti.