Malesia

Hätätilanteessa saat apua soittamalla 999 tai 112.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Malesiassa on julkinen ja yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Terveydenhoitopalvelut ovat riittäviä suurissa kaupungeissa ja niissä työskentelee myös englantia puhuvia lääkäreitä. Osa henkilökunnasta on kouluttautunut ulkomailla. Hoitohenkilökunta koostuu usein hyvin koulutetuista osaajista erityisesti yksityisellä puolella. Julkisella puolella on syytä varautua pitkiin jonotusaikoihin. Kaupunkien ulkopuolella terveyspalvelujen saatavuus vaihtelee.

Apteekkeja löytyy suuremmista ostoskeskuksista ja särkylääkkeitä on tarjolla miltei jokaisessa kaupassa. Lääkärillä käydessä lääkkeet saa yleensä suoraan vastaanotolta käynnin yhteydessä.

Malesiaan matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Lääkärit ja sairaalat edellyttävät usein etukäteismaksua. Luottokortti käy maksuvälineeksi miltei kaikkialla. Säilytä kaikki saamasi kuitit ja todistukset. Voit hakea korvauksia jälkikäteen omalta vakuutusyhtiöltäsi.

Julkisella sektorilla yleislääkärillä käynti maksaa vähintään 40 ringittiä ja erikoislääkärillä käyminen maksaa vähimmillään 120 ringittiä. Yksityisellä sektorilla palvelut ovat kalliimpia. Tarkemmat tiedot kannattaa tarkastaa paikan päällä. Ole valppaana, kun käytät yksityisiä sairaanhoitopalveluita. Lääkärit saattavat määrätä kalliita hoitoja ja lääkkeitä, jotka ovat tarpeettomia. Tämä koskee erityisesti matkailijoita.

Julkisissa sairaaloissa ja suurimmassa osassa yksityisistä sairaaloista on tarjolla lääkäripäivystys ympäri vuorokauden. Joissain Malesian turistikohteissa voi tiedustella lääkäriä hotellin vastaanotosta. Painekammiohoitoa on saatavilla Kuala Lumpurissa, Penangissa, Kuantanissa, Lumutissa, Ipohissa, Sabahissa ja Labuanissa.

Sairaaloissa on rajallisesti saatavilla vuokrattavia apuvälineitä. Useimmiten apuvälineet täytyy ostaa.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.