Malesia

Hätätilanteessa saat apua soittamalla 999 tai 112.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Malesiassa on julkinen ja yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Terveydenhoitopalvelut ovat riittäviä suurissa kaupungeissa ja niissä työskentelee myös englantia puhuvia lääkäreitä. Osa henkilökunnasta on kouluttautunut ulkomailla. Hoitohenkilökunta koostuu usein hyvin koulutetuista osaajista erityisesti yksityisellä puolella. Julkisella puolella on syytä varautua pitkiin jonotusaikoihin. Kaupunkien ulkopuolella terveyspalvelujen saatavuus ja hoidon taso vaihtelevat.

Hammaslääkäreiden palveluita on hyvin saatavilla, ja hintataso on usein halvempi kuin Suomessa. Juurihoidot ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia kuin Suomessa, sillä niitä tekevät vain hammaskirurgit, eivät tavalliset hammaslääkärit.

Mielenterveyspalveluita löytyy ainakin pääkaupungista. Muualla maassa niitä ei välttämättä ole kovin paljon tarjolla.

Apteekkeja löytyy suuremmista ostoskeskuksista ja särkylääkkeitä on tarjolla miltei jokaisessa kaupassa. Reseptilääkkeitä ei välttämättä saa apteekeista milloin tahansa, vaan ainoastaan apteekkarin ollessa paikalla. Hän saattaa olla paikalla osan päivästä, useimmiten arkipäivisin. Lääkärillä käydessä lääkkeet saa usein suoraan vastaanotolta tai sairaalan apteekista käynnin yhteydessä.

Malesiaan matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Lääkärit ja sairaalat edellyttävät yleensä etukäteismaksua, varsinkin ulkomaalaisilta. Luottokortti käy maksuvälineeksi miltei kaikkialla. Säilytä kaikki saamasi kuitit ja todistukset. Voit hakea korvauksia jälkikäteen omalta vakuutusyhtiöltäsi.

Yksityisellä sektorilla palvelut ovat kalliimpia kuin julkisella sektorilla. Tarkemmat tiedot kannattaa tarkastaa paikan päällä. Ole valppaana, kun käytät yksityisiä sairaanhoitopalveluita. Lääkärit saattavat määrätä kalliita hoitoja, tutkimuksia ja lääkkeitä, jotka ovat tarpeettomia. Tämä koskee erityisesti matkailijoita.

Julkisissa sairaaloissa ja suurimmassa osassa yksityisistä sairaaloista on tarjolla lääkäripäivystys ympäri vuorokauden. Joissain Malesian turistikohteissa voi tiedustella lääkäriä hotellin vastaanotosta. Painekammiohoitoa on saatavilla Kuala Lumpurissa, Penangissa, Kuantanissa, Lumutissa, Ipohissa, Sabahissa ja Labuanissa.

Sairaaloissa on rajallisesti saatavilla vuokrattavia apuvälineitä. Useimmiten apuvälineet täytyy ostaa.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.