Tunisia

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 190.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Tunisiasta, etenkin turistikohteista ja suurimmista kaupungeista, löytyy kansainvälistä tasoa olevia sairaaloita. Sairaanhoito on yleisesti ottaen laadukkaampaa ja helpommin saatavilla Tunisissa ja muissa suurissa kaupungeissa. Julkinen terveydenhuolto on isoimmissa kaupungeissa jokseenkin toimiva, mutta kärsii usein resurssien puutteesta.

Tunisian pääkaupungissa ja matkailukeskuksissa on useita kansainvälistä tasoa olevia yksityisiä klinikkoja. Yksityisklinikat toimivat sairaaloiden tapaan ja niissä suoritetaan monia toimenpiteitä. Erityissairaanhoidon palveluita voi olla vain rajoitetusti tarjolla. Kansainvälisillä klinikoilla työskentelee englantia puhuvia lääkäreitä, mutta muu henkilökunta etenkin julkisella puolella puhuu usein vain arabiaa tai ranskaa. Ambulanssipalveluita on vain rajoitetusti kaupunkien ulkopuolella.

Muutamia Tunisiassa sijaitsevia klinikoita ovat Clinique Internationale Hannibal, Les Cliniques El Manar, Clinique Saint Augustin ja Polyclinique Les Berges du Lac. Hammashoitoa antaa esimerkiksi DENTYSS (Montplaisir). Soussessa joillakin hotelleilla on omat lääkärit, jotka tekevät sairaskäyntejä tarvittaessa. Lisäksi kaupungissa toimivat muun muassa Clinique Essalem ja Clinique Les Oliviers. Hammametissa on myös yksityisklinikka Polyclinique Hammamet.

Lisätietoja julkisen terveydenhuollon hinnoista saat Tunisian terveysministeriön verkkosivuilta ranskaksi. Hinnoista kannattaa varmistua vielä erikseen paikan päällä.

Tunisiaan matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus, sillä hoitomaksut nousevat usein varsin korkeiksi. Terveydenhoitopalveluiden tarjoajat vaativat kuitenkin usein ennakkomaksua käteisellä. Useimmissa paikoissa ei hyväksytä suomalaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia ja vain joissakin paikoissa hyväksytään luottokortti.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Lääkkeet

Apteekkeja Tunisiasta löytyy helposti ja ne ovat yleensä auki myöhään. Päivystävän apteekin yhteystiedot löytyvät usein apteekkien ovista tai ikkunoista.