Turkki

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Julkisen terveydenhuollon tarjoamaa sairaanhoitoa on kehitetty Turkissa huomattavasti viime vuosina, mutta se ei kaikkialla vastaa Suomen tasoa. Lisäksi henkilökunta osaa englantia harvoin. Korkeatasoisia yksityisiä palveluja on saatavilla suurimmissa kaupungeissa (esimerkiksi Ankarassa, Antalyassa ja Istanbulissa) ja suurissa lomakohteissa. Hätätilanteessa voit hakeutua mihin tahansa sairaalaan. Maaseudulla on terveydenhuollon palveluja rajoitetusti.

Turkin yksityissairaalat tai yliopistolliset sairaalatkaan eivät välttämättä vastaa käsitystämme länsimaiden hoidon tasosta. Lähiomaisten voi olla vaikea saada Suomesta sairaalaan yhteyttä, ja usein lähiomaisen läsnäolo potilaan luona parantaa hoidon tasoa. Harvat lääkärit osaavat englantia ja sairaanhoitajat vielä harvemmin. On suositeltavaa asioida lääkärillä tai sairaalassa tulkin välityksellä, jos mahdollista.

Turkkiin matkustavan tulee hankkia kattava matkavakuutus. Vaikka sairaanhoito on edullisempaa kuin monissa Euroopan maissa, vakavissa tapauksissa hoitomaksut kasvavat suuriksi. Nykyään useimmat yksityislääkärit hyväksyvät maksukortin, mutta joissain paikoissa potilaalta saatetaan yhä edellyttää maksua etukäteen käteisellä. Lomakohteissa on myös klinikoita, jotka hyväksyvät matkavakuutuskortin ja palvelevat englanniksi. Joissain lomakohteissa yksityislääkärin voi kutsua myös hotellille.

Turkin lain mukaan henkilöltä ei veloiteta maksua, jos hän joutuu ensiapuun liikenneonnettomuuden seurauksena. Tämä koskee myös turisteja.

Turkissa on sekä yksityisiä että julkisia ambulansseja. Yleisen hätänumeron (112) kautta tilattavat ambulanssit ovat aina julkisia, mutta yksityissairaaloiden kautta tilattavat eivät. Jos tarvitset ambulanssia, tarkista kattaako matkavakuutuksesi yksityisen ambulanssin käytön.

Turkissa on käytössä myös terveysministeriön kehittämä älypuhelimiin ladattava 112 Acil Yardim Butonu -sovellus, jolla pystyy lähettämään helposti ja nopeasti sijaintinsa hätäkeskukseen.

Hammaslääkäri

Hammashoito on yleensä edullista, mutta klinikoiden taso vaihtelee paljon. Matkavakuutus korvaa yleensä vain välttämättömän hammashoidon.

Lääkkeet

Reseptivapaita lääkkeitä ei myydä päivittäistavarakaupoissa. Apteekkeja (eczane) on kuitenkin maassa paljon. Yksityissairaalan yhteydessä toimii yleensä apteekki. Apteekit voivat myydä lääkkeitä yksinkertaisiin sairauksiin ilman reseptiä. Apteekkien henkilökunta ohjaa myös tarvittaessa lääkärille. Lääkkeiden hinnat ovat säädeltyjä ja yleensä edullisia. Apteekit ovat yleensä auki maanantaista perjantaihin klo 9.00–19.30. Lauantaisin monet apteekit palvelevat vain puolet päivästä ja sulkeutuvat noin klo 13. Sunnuntaisin useimmat apteekit ovat yleisesti kiinni. Jokaisella alueella on kuitenkin yksi apteekki, joka on auki joka päivä kellon ympäri. Päivystävän apteekin yhteystiedot löytyvät apteekkien ovista.