Venäjä

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Julkinen terveydenhuolto on periaatteessa maksutonta kaikille Venäjän kansalaisille. Julkisten ja yksityisten terveydenhoitopalvelujen välillä voi kuitenkin olla suuria eroja, ja hoitomenetelmät voivat vaihdella.

Pietarissa ja Moskovassa on korkeatasoisia yksityissairaaloita ja julkisen sairaanhoidon taso on parempi kuin muualla Venäjällä. Muualla hoito-olosuhteet jäävät alle sen tason, johon länsimaissa on totuttu. Myös julkisella puolella henkilökunta on pääasiallisesti korkeasti koulutettua, mutta yksiköt kärsivät usein resurssien puutteesta. Lisäksi julkisessa terveydenhuollossa jonotusajat voivat olla pitkiä.

Moskovassa toimivia yksityissairaaloita ovat ainakin

  • American Medical Center
  • European Medical Center.

Pietarissa hyvätasoista hoitoa antavat ainakin

  • International Clinic MEDEM
  • Euromed Clinic
  • American Medical Clinic
  • Lahta Clinic.

Näillä klinikoilla henkilökunta on englannintaitoista ja usein myös kansainvälistä.

Suomen Moskovan-suurlähetystön yhteydessä toimii Moskovan suomalainen terveysasema, jossa on saatavilla yleislääketieteen erikoislääkärin palvelut sekä suomeksi että englanniksi.

Hätätilanteessa kaikilla on oikeus ensiapuun, mutta hoidosta joutuu maksamaan hoidon päätyttyä.

Kun haet viisumia Venäjälle, sinulla on oltava matkavakuutus. Matkavakuutuksen täytyy vastata vaatimuksia, jotka on asetettu Venäjällä tilapäisesti oleskelevien ulkomaan kansalaisten vakuutukselle. Ennen kuin matkustat Venäjälle, sinun kannattaa pyytää omasta vakuutusyhtiöstäsi niiden yksityissairaaloiden yhteystiedot, joiden kanssa vakuutusyhtiöllä on sopimus.

Sopimussairaalat laskuttavat yleensä suoraan vakuutusyhtiötä. Muut sairaalat edellyttävät usein maksua etukäteen luottokortilla tai käteisellä.

Huomaa, että Venäjällä riskit maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin ovat kasvaneet, ja kansainväliset rahansiirrot ovat vaikeutuneet. Luottokorttiyhtiöt Visa, American Express ja Mastercard ovat ilmoittaneet, että yhtiöiden Venäjän ulkopuolella myöntämät maksukortit eivät enää toimi Venäjällä. Tämä tarkoittaa sitä, että niillä ei voi maksaa eikä nostaa käteistä rahaa pankkiautomaateista. Näiden häiriöiden vuoksi kannattaa tarkistaa, voiko vakuutusyhtiösi tällä hetkellä tehdä maksusitoumuksia omiin sopimussairaaloihinsa Venäjällä.

Hammaslääkäri

Hammashoito on yleensä kallista, ja osa klinikoista vaatii maksun ennen hoitoa. Hammaslääkärit ovat hyvin koulutettuja, ja hoitoa on saatavilla sekä yksityisellä että julkisella puolella. Julkisen puolen hammaslääkärit puhuvat harvoin englantia. Jos tarvitset kiireellistä hammashoitoa ja valitset julkisen sektorin hoitopaikan, sinun kannattaa pyytää mukaasi venäjää puhuva henkilö, joka voi toimia tulkkausapuna.

Lääkkeet

Apteekkeja on runsaasti kaikissa kaupungeissa. Sairaaloiden ja terveysasemien yhteydessä toimii yleensä apteekki, josta voit noutaa lääkkeet. Lisäksi lähes jokaisessa suuressa supermarketissa toimii apteekki. Osa apteekeista on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Huomioi, että apteekkihenkilökunta ei välttämättä puhu englantia.

Monia lääkkeitä, joita Suomessa saa vain reseptillä, voi ostaa Venäjällä ilman reseptiä. Osa lääkkeistä kuitenkin edellyttää paikallisen lääkärin kirjoittamaa reseptiä (esimerkiksi mielialalääkkeet ja useat kipulääkkeet).