Venäjä

Hätätilanteissa saat apua soittamalla numeroon 112.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Julkinen terveydenhuolto on periaatteessa maksutonta kaikille Venäjän kansalaisille. Julkisten ja yksityisten terveydenhoitopalvelujen välillä voi kuitenkin olla suuria eroja ja hoitomenetelmät voivat vaihdella.

Pietarissa ja Moskovassa on korkeatasoisia yksityissairaaloita ja julkisen sairaanhoidon taso on parempi kuin muualla Venäjällä. Muualla hoito-olosuhteet jäävät alle länsimaissa totutun tason.      Myös julkisella puolella henkilökunta on pääasiallisesti korkeasti koulutettua, mutta yksiköt kärsivät usein resurssien puutteesta. Lisäksi julkisessa terveydenhuollossa jonotusajat voivat olla pitkiä.

Moskovassa toimivia yksityissairaaloita ovat ainakin American Medical Center ja European Medical Center. Pietarissa hyvätasoista hoitoa antavat ainakin International Clinic MEDEM, Euromed Clinic, American Medical Clinic sekä Lahta Clinic. Näillä klinikoilla henkilökunta on englannintaitoista ja usein myös kansainvälistä. Suomen Moskovan-suurlähetystön yhteydessä toimii Moskovan Suomalainen terveysasema, jossa on saatavilla yleislääketieteen erikoislääkärin palvelut sekä suomeksi että englanniksi.

Hätätilanteessa kaikilla on oikeus ensiapuun, mutta hoidosta joutuu maksamaan hoidon päätyttyä.

Venäjälle viisumia hakevalla on oltava sairausvakuutus, joka vastaa Venäjän Federaatiossa tilapäisesti oleskelevien ulkomaan kansalaisten sairausvakuutukselle asetettuja vaatimuksia. Ennen kun matkustat Venäjälle, kannattaa pyytää omasta vakuutusyhtiöstä niiden yksityissairaaloiden yhteystiedot, joiden kanssa vakuutusyhtiöllä on sopimus.

Sopimussairaalat laskuttavat suoraan vakuutusyhtiötä. Näiden sairaaloiden ja terveysasemien yhteydessä toimii yleensä apteekki, josta voit noutaa lääkkeet. Muut sairaalat edellyttävät yleensä maksua etukäteen luottokortilla tai käteisellä.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Hammaslääkäri

Hammashoito on yleensä kallista, ja osa klinikoista vaatii maksun ennen hoitoa. Hammaslääkärit ovat hyvin koulutettuja ja hoitoa on saatavilla sekä yksityisellä että julkisella puolella. Julkisen puolen hammaslääkärit puhuvat harvoin englantia. Jos tarvitset kiireellistä hammashoitoa ja valitset julkisen sektorin hoitopaikan, on suositeltavaa, että pyydät mukaasi venäjää puhuvan henkilön, joka voi toimia tulkkausapuna.

Lääkkeet

Apteekkeja on runsaasti kaikissa kaupungeissa. Suurissa sairaaloissa on myös oma apteekki. Lisäksi lähes jokaisessa suuressa supermarketissa toimii apteekki. Osa apteekeista on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Huomioi, että apteekkihenkilökunta ei välttämättä puhu englantia.

Monia Suomessa reseptiä edellyttävistä lääkkeistä voi ostaa Venäjällä ilman reseptiä. Osa lääkkeistä kuitenkin edellyttää paikallisen lääkärin kirjoittamaa reseptiä (esimerkiksi mielialalääkkeet ja useat kipulääkkeet).