Vietnam

Hätätilanteessa saat apua soittamalla 115 (ambulanssi).


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Onnettomuustapauksissa voit ottaa yhteyttä Suomen suurlähetystöön Hanoissa soittamalla numeroon +84 (0) 24 3826 6788.

Vietnamilaisten sairaaloiden taso ei yleisesti vastaa länsimaista tasoa. Sairaaloissa on usein pulaa lääkkeistä ja muista tarvikkeista, ja odotusajat akuuteissakin tapauksissa voivat olla pitkiä. Hanoin, Ho Chi Minh Cityn ja Danangin ulkopuolella vain harvat lääkärit osaavat englantia. Ensisijaisiksi hoitopaikoiksi suositellaankin Vietnamissa toimivia ulkomaalaisia yksityisiä klinikoita. Näillä klinikoilla toimii sekä vietnamilaisia että ulkomaalaisia lääkäreitä.

Hanoissa matkaajille suositeltuja yksityisiä sairaaloita Hanoissa esimerkiksi

  • Franco-Vietnamese Hospital
  • Hanoi French Hospital
  • International SOS Clinic Central Building
  • Hanoi Family Medical Practice.

Ho Chi Minh Cityssä matkaajille suositeltuja sairaaloita ovat esimerkiksi

  • Ho Chi Minh’s City International Hospital
  • Columbia Asia Gia Dinh International Clinic
  • Columbia Asia Saigon International Clinic
  • HCMC Family Medical Practice Diamond Plaza
  • International SOS Clinic Hannam Building
  • Hoan My Medical Corporation -ketju.

Jos sairastut matkalla vakavasti, on suositeltavaa hakeutua mahdollisuuksien mukaan hoitoon Vietnamin lähimaihin. Vakavissa tapauksissa lääkärit voivatkin määrätä potilaan lennätettäväksi hoitoon esimerkiksi Singaporeen tai Thaimaahan. Vietnamiin matkustavan on erittäin tärkeää hankkia kattava matkavakuutus. Tutustu huolella matkavakuutuksen ehtoihin.

Turistikohteissa voit tiedustella lääkäripalveluita hotellien vastaanotoista tai matkanjärjestäjältä. Lääkärikäynti saattaa useissa tapauksissa edellyttää maksua etukäteen käteisellä. Suuremmissa kaupungeissa maksun voi suorittaa yleensä myös maksukortilla. Säilytä kuitit vakuutusta varten.

Ambulanssin hätänumero on Vietnamissa 115, mutta hätänumerossa ei yleensä puhuta englantia. Julkisen ambulanssin tulo voi olla hidasta, joten yleensä on suositeltavaa käyttää esimerkiksi taksia. Jos soitat ambulanssin, kannattaa varautua siihen, että ambulanssin odotusaika on pitkä. Ensihoitajat eivät yleensä puhu englantia, ja ambulanssien varustelutaso on vaatimaton. Suurissa kaupungeissa sairaaloilla on myös yksityisiä ambulansseja, jotka yleensä ovat julkisia ambulanssipalveluita tehokkaampia.

Lääkkeet

Suurissa kaupungeissa kuten Hanoissa ja Ho Chi Minh Cityssä useita hyvätasoisia apteekkeja. Myös useimmissa yksityissairaaloissa ja -klinikoilla on apteekki. Apteekit ovat yleensä hyvin varusteltuja, ja useimpia lääkkeitä voi ostaa ilman reseptiä.

Apteekkien toimintaa ei Vietnamissa säädellä tiukasti. Jos ostat lääkkeitä muualta kuin sairaala-apteekista, on hyvä tarkistaa ostamiesi lääkepakkausten viimeinen käyttöpäivä. Pakkaukset, pakkausten sisältö sekä mahdolliset käyttöohjeet tulee tarkastaa huolellisesti.