Vietnam

Hätätilanteessa saat apua soittamalla 115 (ambulanssi).


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Onnettomuustapauksissa voit ottaa yhteyttä Suomen suurlähetystöön Hanoissa soittamalla numeroon +84 (0) 24 3826 6788.

Vietnamilaisten sairaaloiden taso ei yleisesti vastaa länsimaista tasoa. Sairaaloissa on usein pulaa lääkkeistä ja muista tarvikkeista, ja odotusajat akuuteissakin tapauksissa voivat olla pitkiä. Hanoin, Ho Chi Minh Cityn ja Da Nangin ulkopuolella vain harvat lääkärit osaavat englantia. Ensisijaisiksi hoitopaikoiksi suositellaankin Vietnamissa toimivia ulkomaalaisia yksityisiä klinikoita. Näillä klinikoilla toimii sekä vietnamilaisia että ulkomaalaisia lääkäreitä. Matkaajille suositeltuja yksityisiä sairaaloita Hanoissa ovat esimerkiksi Franco-Vietnamese Hospital, Hanoi French Hospital, International SOS Clinic Central Building sekä Hanoi Family Medical Practice. Ho Chi Minh Cityssä matkaajille suositeltuja sairaaloita ovat esimerkiksi Ho Chi Minh’s City International Hospital, Columbia Asia Gia Dinh International Clinic , Columbia Asia Saigon International Clinic, HCMC Family Medical Practice Diamond Plaza, International SOS Clinic Hannam Building sekä Hoan My Medical Corporation –ketju.

Vakavan sairauden sattuessa matkailijoita suositellaan mahdollisuuksien mukaan hakeutumaan hoitoon Vietnamin lähimaihin ja vakavissa tapauksissa lääkärit voivatkin määrätä potilaan lennätettäväksi hoitoon esimerkiksi Singaporeen tai Thaimaahan. Vietnamiin matkustavan on erittäin tärkeää hankkia kattava matkavakuutus. Tutustu huolella matkavakuutuksen ehtoihin.

Voit tiedustella lääkäripalveluita turistikohteissa hotellien vastaanotoista tai matkanjärjestäjältä. Lääkärikäynti saattaa useissa tapauksissa edellyttää maksua etukäteen käteisellä. Suuremmissa kaupungeissa maksun voi suorittaa yleisesti myös maksukortilla. Säilytä kuitit vakuutusta varten.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Ambulanssin hätänumero on Vietnamissa 115, mutta hätänumerossa ei yleensä puhuta englantia. Julkisen ambulanssin tulo voi olla hidasta, joten yleensä on suositeltavaa käyttää esimerkiksi taksia. Kannattaa varautua siihen, että ambulanssin odotusaika on pitkä. Ensihoitajat eivät yleensä puhu englantia ja ambulanssien varustelutaso on vaatimaton. Suurissa kaupungeissa sairaaloilla on myös yksityisiä ambulansseja, jotka yleensä ovat julkisia ambulanssipalveluita tehokkaampia.

Lääkkeet

Suurissa kaupungeissa kuten Hanoissa ja Ho Chi Minh Cityssä useita hyvätasoisia apteekkeja. Myös useimmissa yksityissairaaloissa ja -klinikoilla on apteekki. Apteekit ovat yleensä hyvin varusteltuja, ja useimpia lääkkeitä voi ostaa ilman reseptiä.

Apteekkien toimintaa ei Vietnamissa säädellä tiukasti. Jos ostat lääkkeitä muualta kuin sairaala-apteekista, on hyvä tarkistaa ostamiesi lääkepakkausten viimeinen käyttöpäivä. Pakkaukset, pakkausten sisältö sekä mahdolliset käyttöohjeet tulee tarkastaa huolellisesti.