Opiskelija – olethan jo tutustunut EU-terveydenhoito-sivustoon?

2.12.2020

Vaihto-opintoihin, tutkintoa suorittamaan tai työharjoitteluun lähteminen ulkomaille on jännittävää aikaa. Asunto täytyy löytää, samoin edulliset lentoliput. Totuteltaessa uuteen arkeen kannattaa varautua myös yllätyksiin. Siksi on erityisen tärkeää selvittää, miten kohdemaassa saa terveydenhuoltoa.


Yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kansaneläkelaitoksen kanssa toteutettu EU-terveydenhoito.fi-sivusto sisältää ajankohtaista tietoa terveyspalveluista ulkomailla ja Suomessa. Sitä ylläpitää Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste. Sisältö on saatavilla suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja osittain saamen kielellä.

Terveyspalveluihin kannattaa perehtyä etukäteen

Opiskelijalle sivusto on erityisen hyödyllinen silloin, kun suunnittelee työharjoittelua, vaihto-opintoja tai koko tutkinnon suorittamista ulkomailla. Löydät monipuolisesti tietoa eri maiden terveydenhuollon käytännöistä, eurooppalaisesta sairaanhoitokortista ja hoitoon hakeutumisesta. Voit käydä esimerkiksi tutustumassa kohdemaasi terveyspalveluihin. Oma rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste löytyy jokaisesta EU- ja Eta-maasta. Niihin voit ottaa yhteyttä, jos tarvitset lisätietoja kyseisen maan terveydenhuollosta.

Kun hoidon saatavuuteen ulkomailla on perehtynyt etukäteen, on yllättävissä tilanteissa toimiminen helpompaa. Ennen lähtöä on tärkeää, että huolehdit esimerkiksi sosiaaliturvaan, vakuutukseen ja lääkitykseen liittyvistä asioista. EU-terveydenhoito -sivustolta löytyy erillinen osio ja muistilista opiskelijoille, mikä helpottaa valmistautumistasi matkaan. Lisäksi Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste neuvoo tarvittaessa sähköpostitse hoitoon hakeutumiseen, kustannuksiin ja oikeuksiin liittyvissä asioissa.

Tärppejä sivustolta ulkomaille lähtevälle opiskelijalle