Mitä eroa on äkillisellä sairastumisella ja hoitoon hakeutumisella?

16.7.2025

Kansainvälisen terveydenhuollon sanasto voi joskus tuntua vaikealta. Kun saat hoitoa toisessa EU-maassa, on tärkeää ymmärtää, onko kyseessä äkillinen sairastuminen vai hoitoon hakeutuminen. Tässä jutussa avaamme tarkemmin, mikä ero näillä kahdella on ja miten kummassakin tilanteessa pitää toimia, jotta saat tarvitsemasi hoidon.


Olet lomailemassa Espanjassa, kun sinulla alkaa voimakas kurkkukipu ja joudut menemään terveyskeskukseen lääkärin vastaanotolle. Sinulla on mukanasi eurooppalainen sairaanhoitokortti ja maksat itse hoidosta paikallisen asiakasmaksun. Kun olet palannut kotiin, näet virolaisen hammasklinikan mainoksen ja mietit, voisitko yhdistää tulevaan Tallinnan lomamatkaan hammaslääkärikäynnin. Sovit hoidosta klinikan kanssa ja käyt hammastarkastuksessa Tallinnassa. Hoitoa ei saa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, mutta haet jälkikäteen Kelasta korvauksia kustannuksista.

Toinen näistä hoitokerroista luokitellaan äkilliseksi sairastumiseksi, toinen hoitoon hakeutumiseksi. Mutta mistä tietää, kummasta on kyse?

Äkillinen tilanne vai suunniteltu hoito?

Lyhyesti sanottuna äkillisessä sairastumisessa on yleensä kyse yllättävästä tarpeesta käyttää terveyspalveluja ulkomailla. Kyseessä voi olla esimerkiksi äkillinen korvatulehdus tai onnettomuudessa nyrjähtänyt nilkka. Se, mikä näitä tilanteita yhdistää on, että oleskelet ulkomailla väliaikaisesti ja jostakin aivan toisesta syystä kuin terveyspalveluja käyttääksesi – esimerkiksi lomailun, työmatkan tai vaihto-opiskelun takia. Äkilliseksi sairastumiseksi lasketaan myös se, jos tarvitset pitkäaikaissairauteen tai raskauteen liittyvää hoitoa kesken ulkomailla oleskelun.

Hoitoon hakeutumisessa sen sijaan on kyse siitä, että tarkoituksella ja varta vasten matkustat ulkomaille saamaan hoitoa. Myös hoitoon hakeutumiseen voi yhdistää esimerkiksi lomamatkan tai vierailun sukulaisten luona, mutta itse hoito ja sen tarve eivät ilmene yllättäen ulkomailla.

Huomioithan, että sekä äkillisestä sairastumisesta että hoitoon hakeutumisesta voit saada korvauksia vain EU- ja Eta-maissa, Isossa-Britanniassa ja Sveitsissä annetusta hoidosta. Muualla vastaat kuluista kokonaan itse, ellei sinulla ole yksityistä vakuutusta, joka kattaa kustannukset.

Toimi näin, jos tarvitset yllättäen hoitoa ulkomailla

Jos sairastut kesken matkan, voit hakeutua sairaalaan tai lääkärin vastaanotolle ja näyttää eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi. Kortilla saat tarvitsemasi hoidon, kun oleskelet väliaikaisesti ulkomailla. Maksat itse paikallisen asiakasmaksun. Voit tilata eurooppalaisen sairaanhoitokortin ilmaiseksi Kelasta.

Yleensä eurooppalainen sairaanhoitokortti käy julkisessa terveydenhuollossa ja sellaisissa hoitopaikoissa, joilla on sopimus paikallisen sairasvakuutuskassan kanssa. Lääkäri tai hoitaja arvioi, millaista hoitoa sinulle pitää antaa. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla sinun pitäisi saada sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa suunnitelmien mukaista paluutasi takaisin Suomeen. Jos jostain syystä joudut maksamaan kulut itse, voit hakea Kelasta korvauksia jälkikäteen.

Näin hakeudut tarkoituksella hoitoon

Voit hakeutua tarkoituksella saamaan sairaanhoitoa toiseen maahan EU-alueella. Tällaisessa tilanteessa et voi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia.

Sinun pitää sopia hoidon järjestelyistä etukäteen klinikan tai sairaalan kanssa, maksaa itse kustannukset ja hakea Kelasta jälkikäteen korvauksia. Korvausten edellytyksenä on, että hoito kuuluu Suomen julkisen terveydenhuollon palveluvalikoimaan ja olisit saanut vastaavaa hoitoa myös omalla hyvinvointialueellasi. Lisäksi sinulla pitää olla lähete, jos sellaista olisi Suomessa vaadittu.

Hoitoon voi hakeutua myös Kelan myöntämällä EU-asetuksen mukaisella ennakkoluvalla (S2-lomake). Jos saat ennakkoluvan, itsellesi jää maksettavaksi vain paikallinen asiakasmaksu. Ennakkolupaa voi yleensä käyttää julkisissa sekä julkisen puolen kanssa sopimuksen tehneissä hoitopaikoissa.

Entä jos haluan saada hoitoa EU-alueen ulkopuolella?

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin käyttäminen, ennakkoluvan hakeminen ja Kela-korvausten saaminen suunnitellusta sairaanhoidosta ovat mahdollisia ainoastaan silloin, kun saat hoitoa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa. Joissakin tietyissä tapauksissa voit saada hoitoa myös Australiassa ja Kanadan Quebecissä.

Jos haluat matkustaa hoitoon EU-alueen ulkopuolelle, on sekin toki sallittua. Huomioithan kuitenkin, ettet voi saada Kelasta apua kustannuksiin. Jos taas lähdet ulkomaanmatkalle EU-alueen ulkopuolelle, kattavan matkavakuutuksen ottaminen on erityisen tärkeää.