Israel

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 100 (poliisi) tai 101 (ambulanssi).


Sosiaaliturvasopimus

Israelin ja Suomen välillä on solmittu sosiaaliturvasopimus, joka koskee kansan- ja perhe-eläkettä, lapsilisää ja äitiysavustusta. Lähetettyjen työntekijöiden osalta sopimus koskee lisäksi sairausvakuutusta ja vanhempainetuuksia. Suomesta Israeliin lähetetty työntekijä ja hänen mukanaan seuraavat perheenjäsenet kuuluvat edelleen Suomen lainsäädännön piiriin ja ovat oikeutettuja kaikkiin Suomen sairausvakuutuksen etuuksiin.

Sopimus ei sisällä määräyksiä sairaanhoidon antamisesta, kun henkilö oleskelee tilapäisesti toisessa sopimusmaassa.

Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Kun ulkomaan kansalainen muuttaa Israeliin, hänen on mahdollista hakea jäsenyyttä terveyspalveluja tarjoavaan sairausvakuutusrahastoon.  Israelin terveydenhoitojärjestelmä on yleisesti ottaen korkeatasoinen. Sairaala- ja terveysasemaverkosto on laaja. Monet lääkärit ovat opiskelleet myös ulkomailla ja osaavat yleensä englantia. Erikoislääkäreiden palveluja on saatavilla kattavasti.

Voit tarvittaessa pyytää lääkärin myös hotelliin. Hätätapauksissa voit mennä suoraan sairaalan ensiapuun.

Kun matkustat Israeliin, sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus.

Hammaslääkäri

Israelissa on väestöön nähden paljon hammaslääkäreitä, joista suurin osa työskentelee yksityisesti. Yleisesti ottaen sairausvakuutusrahastot eivät korvaa Israelissa asuville hammashoitoa. Israelissa asuvat voivat kuitenkin hankkia vapaaehtoisen lisävakuutuksen, jolla saa myös ilmaisia tai alennettuja hammaslääkäripalveluita. Erikoishammashoidon palvelut ovat kattavia.

Lääkkeet

Apteekit ovat Israelissa hyvin varustettuja, ja niitä on runsaasti. Myös päivystäviä apteekkeja löytyy suurista kaupungeista.