Japani

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 119.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Japanin kansallinen sairausvakuutusjärjestelmä kattaa koko väestön. Yleisesti ottaen terveydenhuolto on korkeatasoista. Japanissa on sekä klinikoita että sairaaloita. Klinikoita on monenlaisia ja yhden lääkärin vastaanottojakin kutsutaan klinikoiksi. Klinikat ovat usein erikoistuneita johonkin tiettyyn lääketieteen alaan. Asiakas voi itse valita, minkä klinikan ja sairaalan palveluja käyttää. Terveydenhuoltopaikkojen aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä varsinkin pienillä klinikoilla ne saattavat olla epäsäännölliset. Sairastuessa tulee yleensä ensin kääntyä klinikan puoleen. Lääkäriltä saat tarvittaessa lähetteen sairaalaan.

Ulkomaalaisille suunnatut terveydenhuollon palvelut ovat korkeatasoisia. Hinnat ovat verrattain korkeita. Useat yleis- ja erikoislääkärit Tokiossa ovat keskittyneet ulkomaalaisten potilaiden hoitoon. Voit etsiä terveyspalveluiden tuottajia JNTO:n verkkosivuilta (englanniksi). Suurten kaupunkien ulkopuolella ulkomaalaisten hoitoon ei ole erikoistuttu yhtä laajalti eikä henkilökunta läheskään aina puhu englantia.

Tokion kaupunki ylläpitää puhelinpalvelua ’Tokyo Metropolitan Medical Institution Information Himawari’, joka jakaa tietoa terveys- ja sairaanhoitopalveluista Tokion alueella. Numero palvelee päivittäin klo 9–20 muun muassa englannin kielellä. Operaattori voi pyynnöstä etsiä sopivan klinikan. Palvelun verkkosivuilla voit myös etsiä sairaaloiden ja klinikoiden yhteystietoja.
Puhelin: 03–5285–8181 (ulkomailta +81 3 5285 8181)
Verkkosivut: Tokyo Metropolitan Medical Institution Information Himawari (www.himawari.metro.tokyo.jp)

Japanin kansallinen sairausvakuutusjärjestelmä kattaa koko väestön, mukaan lukien Japanissa yli kolme kuukautta oleskelevat ulkomaalaiset, jotka ovat rekisteröityneet Japanin asukasrekisteriin. Sairausvakuutuksen kattaman hoidon hinta on sama kaikissa hoitopaikoissa ja omavastuu on 30%. Japanissa tilapäisesti opiskelevat eivät ole kansallisen sairausvakuutuksen piirissä. Tällöin edellytetään ennen hoidon aloittamista useimmiten etukäteismaksua kokonaisuudessaan tai vakuutusyhtiön maksusitoumusta. Matkustaessasi Japaniin sinun kannattaakin hankkia kattava matkavakuutus. Erityisesti kotimaahan kuljettaminen sairas- ja kuolemantapauksissa on erittäin kallista ja vaikea järjestää ilman yksityistä matkavakuutusta.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Lääkkeet

Lääkkeitä ja apteekin niin kutsuttua käsikauppatavaraa, kuten särkylääkkeitä ja sidetarpeita, myydään sekä apteekeissa että käsikaupan liikkeissä. Reseptilääkkeitä saat ainoastaan apteekeista. Kaikkia Suomessa käytössä olevia lääkeitä ei välttämättä ole Japanissa saatavilla. Lääkkeistä voit saada korvausta vain jos olet sairausvakuutettu Japanissa. Omavastuu tässä tapauksessa on 30%.