Japani

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 119.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Yleisesti ottaen terveydenhuolto on korkeatasoista. Japanissa on sekä klinikoita että sairaaloita. Klinikoita on monenlaisia, ja yhden lääkärin vastaanottojakin kutsutaan klinikoiksi. Klinikat ovat usein erikoistuneita johonkin tiettyyn lääketieteen alaan. Asiakas voi itse valita, minkä klinikan ja sairaalan palveluja käyttää. Terveydenhuoltopaikkojen aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen, sillä varsinkin pienillä klinikoilla ne saattavat olla epäsäännölliset. Jos sairastut, käänny ensin klinikan puoleen. Lääkäriltä saat tarvittaessa lähetteen sairaalaan.

Ulkomaalaisille suunnatut terveydenhuollon palvelut ovat korkeatasoisia. Hinnat ovat verrattain korkeita. Useat yleis- ja erikoislääkärit Tokiossa ovat keskittyneet ulkomaalaisten potilaiden hoitoon. Voit etsiä terveys- ja sairaanhoitopalveluita JNTO:n verkkosivuilta (englanniksi). Suurten kaupunkien ulkopuolella ulkomaalaisten hoitoon erikoistuneita lääkäreitä ei ole yhtä paljon eikä henkilökunta läheskään aina puhu englantia.

Tokion kaupunki ylläpitää puhelinpalvelua Tokyo Metropolitan Medical Institution Information Himawari, joka jakaa tietoa terveys- ja sairaanhoitopalveluista Tokion alueella. Numero palvelee päivittäin klo 9–20 muun muassa englannin kielellä. Palvelun henkilökunta voi pyynnöstä etsiä sinulle sopivan klinikan. Palvelun verkkosivuilla voit myös etsiä sairaaloiden ja klinikoiden yhteystietoja.

Puhelin: 03 5285 8181 (ulkomailta +81 3 5285 8181)
Verkkosivut: Tokyo Metropolitan Medical Institution Information Himawari

Japanin kansallinen sairausvakuutusjärjestelmä kattaa koko väestön, mukaan lukien Japanissa yli kolme kuukautta oleskelevat ulkomaalaiset, jotka ovat rekisteröityneet Japanin asukasrekisteriin. Sairausvakuutuksen kattaman hoidon hinta on sama kaikissa hoitopaikoissa, ja omavastuu on 30 %. Japanissa tilapäisesti opiskelevat eivät ole kansallisen sairausvakuutuksen piirissä. Jos opiskelet Japanissa tilapäisesti, joudut usein joko maksamaan hoidon etukäteen tai esittämään vakuutusyhtiön maksusitoumuksen ennen kuin voit saada hoitoa. Kun matkustat Japaniin, sinun kannattaakin hankkia kattava matkavakuutus. Erityisesti kotimaahan kuljettaminen sairas- ja kuolemantapauksissa on erittäin kallista ja vaikea järjestää ilman yksityistä matkavakuutusta.

Lääkkeet

Lääkkeitä ja itsehoitovalmisteita, kuten särkylääkkeitä ja sidetarpeita, myydään sekä apteekeissa että erillisissä liikkeissä, jotka myyvät itsehoitovalmisteita ja muita terveystuotteita. Reseptilääkkeitä saat ainoastaan apteekeista. Kaikkia Suomessa käytössä olevia lääkeitä ei välttämättä ole Japanissa saatavilla. Lääkkeistä voit saada korvausta vain, jos olet sairausvakuutettu Japanissa. Maksat silloin lääkkeistä maksimissaan 30 %:n omavastuun.