Japani

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 119.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Japanin kansallinen sairausvakuutusjärjestelmä kattaa koko väestön. Yleisesti ottaen terveydenhuolto on korkeatasoista. Japanissa on sekä klinikoita että sairaaloita. Klinikoita on monenlaisia ja yhden lääkärin vastaanottojakin kutsutaan klinikoiksi. Klinikat ovat usein erikoistuneita johonkin tiettyyn lääketieteen alaan. Vakuutettu voi itse valita, minkä klinikan ja sairaalan palveluja käyttää. Hinnat ovat samat kaikissa yksiköissä. Sinun kannattaa tarkistaa klinikoiden aukioloajat ennen paikalle lähtemistä, sillä varsinkin pienillä klinikoilla ne saattavat olla epäsäännöllisiä.

Sairastuessa tulee yleensä ensin kääntyä klinikan puoleen. Lääkäriltä saat tarvittaessa lähetteen sairaalaan.

Japanissa tilapäisesti eli alle vuoden ajan oleskelevat eivät ole kansallisen sairausvakuutuksen piirissä. Tällöin edellytetään ennen hoidon aloittamista useimmiten etukäteismaksua kokonaisuudessaan tai vakuutusyhtiön maksusitoumusta.

Ulkomaalaisille suunnatut terveydenhuollon palvelut ovat korkeatasoisia. Hinnat ovat verrattain korkeita. Useat yleis- ja erikoislääkärit Tokiossa ovat keskittyneet ulkomaalaisten potilaiden hoitoon. Voit etsiä terveyspalveluiden tuottajia JNTO:n verkkosivuilta (englanniksi). Suurten kaupunkien ulkopuolella ei ole erikoistuttu ulkomaalaisten hoitoon yhtä laajalti eikä henkilökunta puhu aina englantia. Matkustaessasi Japaniin sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Erityisesti kotimaahan kuljettaminen sairas- ja kuolemantapauksissa on erittäin kallista ja vaikea järjestää ilman yksityistä matkavakuutusta.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.

Tokion kaupunki ylläpitää puhelinpalvelua Tokyo Metropolitan Medical Institution Information Himawari. Numerosta 03 5285 8181 (ulkomailta +81 3 5285 8181) saat tietoa terveyspalvelujen tarjoajista Tokion alueella ja sairausvakuutusjärjestelmästä. Numero palvelee päivittäin klo 9–20 muun muassa englannin kielellä. Operaattori etsii klinikan, joka täyttää vaatimuksesi ja soittaa sitten takaisin. Palvelun verkkosivuilla voit myös etsiä sairaaloiden ja klinikoiden yhteystietoja.

Lääkkeet

Lääkkeitä ja apteekin niin kutsuttua käsikauppatavaraa, kuten särkylääkkeitä ja sidetarpeita, myydään sekä apteekeissa että käsikaupan liikkeissä. Reseptilääkkeitä saat ainoastaan apteekeista. Lääkkeistä voit saada korvausta vain jos olet sairausvakuutettu Japanissa.