Kiina

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 120 (ambulanssi). Liikenneonnettomuuksissa hätänumero on 122.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Kun matkustat Kiinaan, sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Länsimaista tasoa vastaavat sairaanhoitopalvelut ovat Kiinassa hyvin kalliita, ja niitä tarjoavat pääasiassa ulkomaiset sairaalat. Kotimaahan kuljettaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman vakuutusta. Sairaalat vaativat usein etukäteismaksua käteisellä. Sairaaloiden ulkopuolisia lääkäripalveluja, kuten yksityisvastaanottoja, on hyvin vähän tarjolla. Julkisten sairaaloiden taso vaihtelee, ja jonot niissä ovat yleensä pitkiä.

Pekingissä, Shanghaissa, Guangzhoussa ja muutamassa muussa Kiinan suurista kaupungeista on kansainvälisiä klinikoita, joissa lääkäreinä on ulkomaalaisia tai ulkomailla opiskelleita kiinalaisia. Kiinalaisissa sairaaloissa on omia käytäntöjä, jotka selviävät vasta paikan päällä.

Englanninkielistä neuvontaa voi sairastapauksissa saada

  • United Family –sairaalan numeroista +86 4008 919 191 (24h) ja +86 10 5927 7120
  • Raffles Hospital –sairaalan numeroista +86 10 6462 9112 (24h) ja +86 10 8793 7999 (24h).

Ambulanssien saatavuus ja varustetaso vaihtelevat. Hätänumerossa 120 palvellaan ainoastaan kiinaksi eikä ambulanssihenkilökunta todennäköisesti puhu englantia. Turistina voit joutua turvautumaan taksiin tai muihin kyyteihin, kun hakeudut hoitoon. Matkapuhelimeen kannattaa asentaa käännösohjelma (esim. WeChat Translate, Google Kääntäjä) ja testata sen toimivuus ennen matkalle lähtöä. Pekingin kaupungin alueella hätätilanteessa voi hätänumeron lisäksi soittaa Punaisen Ristin palvelukeskukseen numero 999.

United Family Hospital -sairaaloiden (Peking, Guangzhou, Shanghai, Tianjin) ja Raffles Hospital (Peking, Shanghai, Tianjin) henkilökunta osaa pääsääntöisesti englantia. Tarjolla on useimpia erikoissairaanhoidon palveluja. Sairaaloissa on myös tehohoitoyksikkö sekä synnytysosasto. Vakavissa tapauksissa saattaa olla tarpeen turvautua Peking Union Medical College Hospitalin (yliopistosairaala) tai China-Japan Friendship Hospitalin ulkomaalaisosastojen palveluihin. Yliopistosairaalan ulkomaalaisosastolla tulee auttavasti toimeen englannin kielellä. Shanghaissa toimivat lisäksi myös Jiahui International -sairaala ja -klinikat. Hammaslääkäripalveluja on saatavilla edellä mainituissa sairaaloissa sekä esimerkiksi ParkwayHealth-hammaslääkäriasemilla (Shanghai, Chengdu, Suzhou). Pekingissä palvelua saa englanniksi myös seuraavista sairaaloista: VISTA Medical, Raffles Medical ja Oasis International Hospital.

Kiinassa lääkärit, jotka eivät työskentele kansainvälisissä sairaaloissa, osaavat vain harvoin englantia. Asiointi sujuu parhaiten tulkin kanssa tai mobiilisovelluksen välityksellä. Suurten kaupunkien ulkopuolella terveydenhoitopalveluja on saatavilla vain rajoitetusti. Maaseudun klinikoiden henkilökunnalla on vaihteleva koulutus, ja heillä on lääkkeitä ja välineitä käytössään vain rajoitetusti.

Huomioi, että valtion sairaaloissa potilasasiakirjat ovat usein puutteellisia eikä potilastietoja yleensä arkistoida. Jos sinua hoidetaan julkisessa sairaalassa ja tarvitset mukaasi hoitoa koskevia asiakirjoja esimerkiksi Suomessa tapahtuvaa jatkohoitoa varten, pyydä asiakirjoja hoitohenkilökunnalta riittävän ajoissa.

Jos lähdet Kiinaan töihin yli puoleksi vuodeksi, sinun on liityttävä Kiinan sosiaaliturvajärjestelmään, johon kuuluu myös sairausvakuutus.