Kiina

Hätätilanteessa saat apua soittamalla numeroon 120 (ambulanssi). Liikenneonnettomuuksissa hätänumero on 122.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Matkustaessasi Kiinaan sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Länsimaista tasoa vastaavat sairaanhoitopalvelut ovat Kiinassa hyvin kalliita ja niitä tarjoavat pääasiassa ulkomaiset sairaalat. Kotimaahan kuljettaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman vakuutusta. Sairaalat vaativat usein etukäteismaksua käteisellä. Sairaaloiden ulkopuolisia lääkäripalveluja, kuten yksityisvastaanotot, on hyvin vähän tarjolla. Julkisten sairaaloiden taso vaihtelee ja jonot ovat yleensä pitkiä.

Shanghaissa, Guangzhoussa ja muutamassa muussa Kiinan suurista kaupungeista on kansainvälisiä klinikoita, joissa lääkäreinä on ulkomaalaisia tai ulkomailla opiskelleita kiinalaisia. Kiinalaisissa sairaaloissa on omia käytäntöjä, jotka selviävät vasta paikan päällä.

Ambulanssien saatavuus ja varustetaso vaihtelevat. Turistina voit joutua turvautumaan taksiin tai muihin kyyteihin hakeutuessasi hoitoon. Matkapuhelimeen kannattaa asentaa käännösohjelma (esim.Google Kääntäjä) ja testata sen toimivuus ennen matkalle lähtöä.

United Family Hospital -sairaaloiden (Peking, Guangzhou, Shanghai, Tianjin) henkilökunta osaa pääsääntöisesti englantia ja tarjolla on useimpia erikoissairaanhoidon palveluja. Sairaaloissa on myös tehohoitoyksikkö sekä synnytysosasto. Vakavissa tapauksissa saattaa olla tarpeen turvautua Peking Union Medical College Hospitalin (yliopistosairaala) tai China-Japan Friendship Hospitalin ulkomaalaisosastojen palveluihin. Yliopistosairaalan ulkomaalaisosastolla tulee auttavasti toimeen englannin kielellä. Shanghaissa toimivat lisäksi myös Jiahui International sairaala ja klinikat. Hammaslääkäripalveluja on saatavilla edellä mainituissa sairaaloissa sekä esimerkiksi ParkwayHealth-hammaslääkäriasemilla (Shanghai, Chengdu, Suzhou). Pekingissä palvelua saa englanniksi myös seuraavista sairaaloista: VISTA Medical, Raffles Medical ja Oasis International Hospital.

Kiinassa lääkärit osaavat vain harvoin englantia kansainvälisten sairaaloiden ulkopuolella, joten asiointi sujuu parhaiten tulkin kanssa tai mobiilisovelluksen välityksellä. Suurten kaupunkien ulkopuolella terveydenhoitopalveluja on saatavilla vain rajoitetusti. Maaseudun klinikoiden henkilökunnalla on vaihteleva koulutus ja lääkkeitä ja välineitä käytössään vain rajoitetusti.

Huomioi, että valtion sairaaloissa potilasasiakirjat ovat usein puutteellisia eikä potilastietoja yleensä arkistoida. Jos sinua hoidetaan julkisessa sairaalassa ja tarvitset mukaasi hoitoa koskevia asiakirjoja esimerkiksi Suomessa tapahtuvaa jatkohoitoa varten, esitä pyyntö hoitohenkilökunnalle riittävän ajoissa.

Jos lähdet Kiinaan töihin yli puoleksi vuodeksi, sinun on liityttävä Kiinan sosiaaliturvajärjestelmään, johon kuuluu myös sairausvakuutus.

Jos olet Suomessa sairausvakuutettu ja olet saanut hoitoa EU- tai Eta-maiden tai Sveitsin ulkopuolella äkillisen sairastumisen, pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi, voit hakea korvausta jälkikäteen Kelasta. Korvaus on vastaava, kuin yksityisen terveydenhuollon korvaukset Suomessa. Huomaathan, että korvaukset kattavat yleensä vain pienen osan hoidon kustannuksista, joten matkavakuutuksen ottaminen on suositeltavaa.