Marokko

Hätätilanteessa saat apua soittamalla ambulanssihätänumeroon 150.


Terveydenhuolto ja sairaanhoito

Marokossa on julkinen ja yksityinen terveydenhuollon järjestelmä. Suurin osa yksityisen sektorin terveydenhuollon yksiköistä sijaitsee Casablancassa, Rabatissa ja muissa suuremmissa kaupungeissa. Suurten kaupunkien ulkopuolella terveydenhuollon palvelut ovat rajallisia. Terveydenhuollon taso ei ole samalla tasolla kuin Euroopassa. Yksityisten ja julkisten sairaaloiden välillä voi olla suuria eroja.

Erikoissairaanhoidon palveluja ei aina ole saatavilla. Hammashoito on tasoltaan kohtuullista, ja hinnat ovat Suomen tasoa.

Yksityisten ja julkisten sairaaloiden henkilökunta on korkeasti koulutettua, mutta englantia puhutaan vain niukasti tai ei lainkaan. Lääkärit ja hoitohenkilökunta osaavat usein ranskaa. Yksityisillä klinikoilla kielitaito on yleisempää. Julkisissa sairaaloissa kiireellinen hoito on maksutonta, mutta käytännössä ulkomaalaisilta edellytetään aina maksua esimerkiksi yli yön kestävästä hoidosta. Marokon yksityisissä sairaaloissa hoito on tasokkaampaa kuin julkisella puolella, ja jos mahdollista, on suositeltavaa mennä suoraan yksityiselle klinikalle. Jos tilasi edellyttää Marokossa vaativampaa hoitoa, on suositeltavaa, että hankit mielipiteen kahdelta eri lääkäriltä.

Lääkäripalveluiden sekä sairaalapalveluiden maksut vaaditaan ulkomaalaisilta käteismaksuina. Mahdollisuus luottokortilla maksamiseen on harvinaista. Ambulanssipalvelun saattaa joutua maksamaan etukäteen.

Marokkoon matkustavan kannattaa hankkia kattava matkavakuutus. Suurimpien turistialueiden hotelleilla voi olla oma klinikka tai lääkäri. Ne antavat hoitoa myös vastaanottoaikojen ulkopuolella. Marokosta löytyy myös lääkäreitä, jotka tekevät kotikäyntejä.

Jos olet Pohjois-Marokossa lähellä Afrikan mantereella sijaitsevia Espanjan alueita Ceutaa tai Melillaa, voit siirtyä Espanjan puolelle, jossa hoitoa saa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC).

Lääkkeet

Marokossa on erittäin paljon apteekkeja niin kaupungeissa kuin maaseudulla. Päivystävän apteekin yhteystiedot löydät yleensä apteekkien ovista tai internetin hakupalveluiden avulla. Tavallisimpia resepti- ja reseptivapaita lääkkeitä on hyvin tarjolla, mutta erityislääkkeitä voi olla hankala saada. Joskus apteekit voivat tilata tarvittavaa lääkettä lyhyellä toimitusajalla. Apteekeista voi saada tietoa myös lähiseudun lääkäripalveluista.