Kv-kesäpäivillä tarjottiin vinkkejä kosmopoliiteille eläkeläisille

10.9.2018


Kelan kansainväliset kesäpäivät järjestettiin 28.­­–29.8.2018. Tänä vuonna keskiössä olivat työntekijöiden ja eläkkeensaajien kansainväliset tilanteet. Ensimmäinen päivä striimattiin nettiin Kelan pääkonttorilta, kun taas toisen päivän yleisölle avoin tilaisuus järjestettiin Espoon Ison Omenan palvelutorilla. Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste oli paikalla jälkimmäisenä päivänä, jolloin keskityttiin eläkkeensaajiin.

Yhä useampi suomalainen eläkkeensaaja viettää ainakin osan vuodesta ulkomailla. Osa saattaa karata hetkeksi pakoon Suomen kylmää talvea, kun taas toiset ovat vaihtaneet maisemaa jokseenkin pysyvästi. Eläkkeensaajia koskettavista kansainvälisistä tilanteista kuultiin monta kiinnostavaa alustusta, joissa nostettiin esiin asioita, joita esimerkiksi ulkomaille muuttavan tai siellä osan vuodesta asuvan eläkkeensaajan olisi hyvä pitää mielessään.

Byrokratian koukerot tiivistettynä selkeäksi infopaketiksi

Päivä alkoi Väestörekisterikeskuksen Torbjörn Sandellin esityksellä, jossa hän kertoi, miten osan vuodesta ulkomailla oleskelevan eläkkeensaajan kotikunta määräytyy. Barbro Lillqvist Eläketurvakeskuksesta piti kattavan esityksen niistä asioista, jotka eläkkeensaajan on ilmoitettava työeläkelaitokselle ulkomaille muuttaessaan tai siellä asuessaan. Jonna Salmela taas perehdytti yleisöä siihen, kuinka Kelan eläkeasiat kansainvälisissä tilanteissa toteutuvat.

Kelan näkökulmaa toivat esiin myös Päivi Kuivasniemi, joka esitteli ulkomaille aikovan oikeutta sosiaaliturvaan, ja Sanna Kuorikoski, jonka puheenvuoro käsitteli sitä, millaista hoitoa eläkkeensaajalla on oikeus saada kansainvälisissä tilanteissa. Päivän päätti Verohallinnon Kaisa Mensonen, joka ohjeisti ulkomaille muuttavien eläkkeensaajien verotuksessa.

Päivän aikana saatiin siis kuulla monen eri viranomaistahon näkökulmat eläkkeensaajien kansainvälisiin tilanteisiin, ja hyödyllisen informaation määrä oli valtava! Onneksi esitysten nauhoitukset löytyvät myös Kelan Youtube-kanavalta, jossa ne ovat vapaasti katseltavissa myös jälkikäteen.

”Mites sitten käytännössä?”

Rajat ylittävän terveydenhuollon yhteyspiste keskittyi informoimaan paikalle saapuneita eläkkeensaajia käytännön asioissa. Esimerkiksi siinä mitä tehdä, jos sairastuu äkillisesti ulkomailla oleillessaan, mistä löytyy lisätietoa vaikkapa Espanjan terveyspalveluista tai miksi eurooppalainen sairaanhoitokortti on hyödyllinen myös eläkeläiselle. Värikäs pöytämme tarjosi myös paikan, johon eläkkeensaajat saattoivat helposti pysähtyä jutustelemaan myös muista päivän polttavista asioista, kansainvälisellä näkökulmalla tai ilman.