STM suosittelee kuntia antamaan koronarokotuksen myös henkilöille, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa

25.3.2021

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittelee, että kunnat rokottaisivat koronavirusta vastaan myös henkilöt, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa tai muuta oikeutta saada ennaltaehkäisevän julkisen terveydenhuollon palveluja. Suositus rokottamisesta ei kuitenkaan koske Suomessa lyhyen aikaa oleskelevia, kuten matkailijoita. Kyseessä on STM:n antama suositus, jonka noudattamisesta kunnat itse päättävät.


Suosituksen mukaan sinulla olisi oikeus saada rokote oleskelukunnastasi ilman maksua, vaikka sinulla ei olisi kotikuntaa tai muuta oikeutta saada ennaltaehkäiseviä julkisen terveydenhuollon palveluja Suomessa. STM:n suositus koskee kaikkia kotikunnattomia. Jos kuitenkin oleskelet Suomessa lyhytaikaisesti esimerkiksi matkailijana, sinulla ei ole oikeutta saada koronarokotusta. Rokotukset annetaan myös kotikunnattomille kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Jos sinulla on jokin seuraavista hoito-oikeustodistuksista, ilmoita siitä rokotusaikaa varatessasi ja esitä se vielä rokotuksen yhteydessä:

  • eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos tulet EU- tai Eta-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta.
  • Kelan myöntämä eläkkeensaajan eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos olet eläkkeensaaja ja asut vakituisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa
  • Kelan myöntämä hoito-oikeustodistus Todistus oikeudesta hoitoetuuksiin Suomessa (esimerkiksi jos työskentelet Suomessa)

Ole yhteydessä omaan oleskelukuntaasi

Jos oleskelet Suomessa pitempiaikaisesti, mutta sinulla ei ole kotikuntaa, ole yhteydessä suoraan oleskelukuntaasi koronarokotusoikeutesi tarkistamiseksi. Suomessa kunnat vastaavat rokotusten antamisesta ja siihen liittyvästä tiedotuksesta omalla alueellaan. Voit tarkistaa oleskelukuntasi sivuilta myös sen, mitä ryhmiä rokotusjärjestyksen mukaisesti oleskelukuntasi tällä hetkellä rokottaa.

Lisätietoa:

Sosiaali-ja terveysministeriö 10.3.2021: Kuntainfo: covid-19-rokotuksia suositellaan henkilöille, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa Matkailu ja koronavirus