Sairaanhoito-oikeudet säilyvät ennallaan brexitin siirtymäkauden ajan

31.1.2020


EU ja Iso-Britannia ovat neuvotelleet sopimuksen EU-erosta (brexit), joka astuu voimaan 1.2.2020 alkaen. Erosopimus sisältää siirtymäajan 31.12.2020 saakka.

Oikeutesi hoitoon ja sairaanhoitokorvauksiin Isossa-Britanniassa tilapäisen oleskelun tai asumisen aikana säilyy erosopimuksen siirtymäkauden ajan, eli 31.12.2020 asti. Voit käyttää Suomen myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai passia Isossa-Britanniassa, jos esimerkiksi sairastut äkillisesti lomalla, tai jos asut tilapäisesti Isossa-Britanniassa esimerkiksi opintojen takia.

Vastaavasti Isosta-Britanniasta Suomeen tulevilla oikeus hoitoon ja sairaanhoitokorvauksiin tilapäisen Suomessa oleskelun tai asumisen aikana säilyy siirtymäkauden loppuun. Ison-Britannian myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti ja passi käyvät Suomessa siirtymäkauden ajan.

Jos haluat matkustaa Isoon-Britanniaan EU-eron siirtymäkaudella käyttääksesi siellä terveydenhuoltopalveluja, löydät sivuiltamme yleistietoa hoitoon hakeutumisesta ulkomaille.

Brexit voi vaikuttaa siirtymäajan jälkeen – seuraa Kelan brexit-sivua

Tämän hetkisen tiedon mukaan, jos oleskelet tilapäisesti Isossa-Britanniassa siirtymäajan jälkeen, et saa siellä enää hoitoa Suomen myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla tai passilla. Jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan, voit hakea matkalla tarvitsemasi välttämättömän sairaanhoidon kustannuksista jälkikäteen korvausta Kelasta. Sairausvakuutuslain mukainen korvaus kattaa kuitenkin vain osan kustannuksista. Jos matkustat Isossa-Britanniassa siirtymäajan jälkeen, matkan ajalle kannattaakin ottaa matkavakuutus. Vastaavasti, jos tulet siirtymäajan jälkeen Isosta-Britanniasta Suomeen esimerkiksi lomalle, et voi käyttää Suomessa eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai Ison-Britannian myöntämää passia.

Jos asut Isossa-Britanniassa, sinun pitää selvittää maan viranomaisilta, miten sairaanhoitosi järjestetään.

Huomaathan, että tilanne voi vielä muuttua. Kela täydentää omille Brexit-sivulleen tietoja myös siirtymäajan jälkeisistä vaikutuksista, kun lisätietoa on saatavilla.

Lue lisää miten Brexit vaikuttaa Kelan etuuksiin.