Seuraa Brexitin vaikutuksia sairaanhoitoon Kelan sivuilla

12.12.2019


Ison-Britannian eroaminen Euroopan unionista vaikuttaa Isossa-Britanniassa oleskelevien oikeuksiin saada sairaanhoitoa. Voit seurata Kelan sivuilla ajantasaisinta tilannetta EU-eron käytännön vaikutuksista sairaanhoitoon. Myös sosiaali- ja terveysministeriö tiedottaa sivuillaan brexitistä.

Milloin Brexit tapahtuu?

Iso-Britannia ilmoitti maaliskuussa 2017 aikovansa erota Euroopan unionista. Eron määräaikaa on pidennetty Ison-Britannian ja EU:n välisellä sopimuksella kolmesti, ja tällä hetkellä määräaika päättyy 31.1.2020. Iso-Britannia voi kuitenkin erota EU:sta aiemmin, mikäli erosopimus tulee aiemmin voimaan.

Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta, ero voi tapahtua joko EU:n ja Ison-Britannian neuvotteleman erosopimuksen mukaisesti tai ilman sopimusta. Sopimuksellisella ja sopimuksettomalla erolla on erilaiset vaikutukset sairaanhoitoon.

Sopimuksellinen EU-ero: oikeutesi hoitoon ja sairaanhoitokorvauksiin säilyy vuoden 2020 loppuun asti

Oikeutesi hoitoon ja sairaanhoitokorvauksiin tilapäisen oleskelun tai asumisen aikana säilyy erosopimuksen siirtymäkauden ajan, eli 31.12.2020 asti. Voit käyttää Kelan myöntämää eurooppalaista sairaanhoitokorttia Isossa-Britanniassa, jos esimerkiksi sairastut äkillisesti lomalla, tai jos asut tilapäisesti Isossa-Britanniassa esimerkiksi opintojen takia. Vastaavasti Isosta-Britanniasta Suomeen tulevilla oikeus hoitoon ja sairaanhoitokorvauksiin tilapäisen Suomessa oleskelun tai asumisen aikana säilyy siirtymäkauden loppuun.

Jos matkustat siirtymäkaudella hoitoon Isoon-Britanniaan ilman ennakkolupaa, et voi saada hoidon kustannuksista Kela-korvauksia. Jos taas matkustat hoitoon Iso-Britanniaan ennakkoluvalla, saat hoidon samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat Isossa-Britanniassa siirtymäkauden loppuun asti.

Sopimukseton EU-ero: et voi käyttää eurooppalaista sairaanhoitokorttia Isossa-Britanniassa

Jos oleskelet tilapäisesti Isossa-Britanniassa, et saa siellä enää hoitoa Kelan myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan, voit hakea matkalla tarvitsemasi välttämättömän sairaanhoidon kustannuksista jälkikäteen korvausta Kelasta. Sairausvakuutuslain mukainen korvaus kattaa kuitenkin vain osan kustannuksista. Matkan ajalle kannattaakin ottaa matkavakuutus.

Vastaavasti, jos tulet Isosta-Britanniasta Suomeen esimerkiksi lomalle, et voi käyttää Suomessa eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Sinulla on oikeus ainoastaan kiireelliseen sairaanhoitoon Suomessa ja vastaat kaikista hoidon kustannuksista itse.

Jos asut Isossa-Britanniassa, sinun pitää selvittää maan viranomaisilta, miten sairaanhoitosi järjestetään.