Maakohtaiset sivut tarjoavat matkalle tärkeää tietoa paikallisesta terveydenhuollosta

7.12.2022

Maakohtaiset sivumme ovat ulkomaanmatkaajalle hyödyllinen tietopankki. Ne kokoavat yhteen tietoa terveydenhuollosta ja potilaiden oikeuksista yli 50 maasta. Tänä syksynä olemme päivittäneet maakuvauksiin tietoja erityisesti lääkkeistä ja lääkeresepteistä.


Eri maiden terveydenhuollon kattavuudessa, laadussa ja kustannuksissa on suuria eroja. Maakohtaisilla sivuillamme voit tutustua terveydenhuoltoon niin Euroopassa kuin Euroopan ulkopuolellakin. Maasivuilta saat luotettavaa tietoa siitä, millaisessa tilanteessa sinulla on oikeus sairaanhoitoon ulkomailla, miten hakeudut lääkärin vastaanotolle ja mitä itse maksat hoidosta. Lisäksi olemme koonneet sivuille tietoa paikallisista terveydenhuollon käytännöistä ja viranomaisista. Tiedoista on hyötyä erityisesti silloin, kun haluat hakeutua omatoimisesti hoitoon ulkomaille.

Maasivuihin tutustumisen lisäksi sinun kannattaa ottaa talteen kohdemaan hätänumero ja paikallisten terveydenhuollon viranomaisten yhteystiedot ennen matkaa. Muista ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti, jos matkustat EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin tai Isoon-Britanniaan. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa, jos sairastut äkillisesti ulkomailla oleskellessasi. Matkalle kannattaa aina myös ottaa matkavakuutus, joka tarvittaessa korvaa vakavamman sairastumisen ja siitä aiheutuvat kulut.

Päivityksiä lääkeresepteihin ja sivujen rakenteeseen

Päivitämme maakohtaiset sivut joka syksy yhteistyössä Euroopan kansallisten yhteyspisteiden ja Suomen suurlähetystöjen kanssa. Tänä syksynä olemme lisänneet maakuvauksiin tietoa erityisesti lääkkeistä ja lääkeresepteistä, joissa on usein maakohtaisia eroja. Olemme päivittäneet muun muassa sähköisen reseptin käyttöä ja reseptien voimassaoloaikoja koskevia tietoja. Päivitysten myötä sivuilta on yhä helpompi löytää tietoa siitä, mitä kannattaa huomioon, kun ostat reseptilääkkeitä ulkomailla.

Asiasisällön muutosten lisäksi olemme muokanneet maakohtaisten sivujen rakennetta selkeämmäksi ja tekstit on kielenhuollettu. Tavoitteena on tehdä sivuista yhtenäisempiä, käyttäjäystävällisempiä ja saavutettavampia. Näiden teemojen parissa työskentelemme jatkuvasti.

Tutustu maakohtaisten sivujen lisäksi Lomalle Eurooppaan -muistilistaan ja esimerkkitarinoihimme rajat ylittävän terveydenhuollon tilanteista.