Ukrainasta Suomeen saapuneen terveyspalvelut: kotikunnan myötä terveyspalvelut siirtyvät vastaanottokeskuksilta hyvinvointialueille

2.5.2023

Jos olet saapunut Suomeen Ukrainasta, oikeutesi terveydenhoitoon määräytyy sen mukaan, millä perusteella oleskelet Suomessa: saatko tilapäistä suojelua, onko sinulla kotikunta, työskenteletkö tai oletko matkailijana Suomessa. Jos olet oleskellut Suomessa yli vuoden ja hakenut kotikuntaa, kotikunnan myötä terveyspalvelusi siirtyvät vastaanottokeskukselta omalle hyvinvointialueellesi.


Lue uutinen ukrainaksiLue uutinen venäjäksi

Suomessa oikeus terveyspalvelujen käyttöön perustuu yleensä kotikuntaan. Jos olet asunut Suomessa yli vuoden ja hakenut Digi- ja väestötietovirastolta kotikuntaa, vaikuttaa kotikunnan saaminen myös terveyspalveluihisi. Kun sinulle on myönnetty kotikunta, voit käyttää kaikkia julkisen terveydenhuollon palveluja asiakasmaksun hinnalla. Terveyspalvelujen järjestämisestä vastaa oma hyvinvointialueesi. Voit katsoa hyvinvointialueiden yhteystiedot sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Tilapäistä suojelua saavana vastaanottokeskus järjestää sinulle terveyspalvelut, jos sinulla ei ole kotikuntaa

Jos saat tilapäistä suojelua Suomessa, eikä sinulla ole kotikuntaa, saat kaikki tarvitsemasi terveyspalvelut vastaanottokeskuksen kautta. Tämä pätee myös, jos asut yksityismajoituksessa vastaanottokeskuksen sijaan. Vastaanottokeskukset voivat järjestää palvelut joko itse tai hankkimalla palvelun julkiselta tai yksityiseltä toimijalta. Saat terveyspalvelut samoin perustein kuin vakituisesti Suomessa asuvat.

Jos päätät hakea kotikuntaa, siirryt vastaanottopalveluiden asiakkaasta kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi. Kotikunnan myötä terveyspalvelujesi järjestäminen siirtyy vastaanottokeskukselta omalle hyvinvointialueellesi.

Työntekijänä sinulla on oikeus julkiseen terveydenhuoltoon

Jos oleskelet Suomessa tilapäisen suojelun perusteella ja aloitat työskentelyn, saat edelleen terveyspalvelusi vastaanottokeskuksesta. Jos kuitenkin saat oleskeluluvan työnteon perusteella, voit käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja kuntalaisen asiakasmaksun hinnalla. Pyydä tällöin Kelaa selvittämään oikeutesi terveydenhoitoon Suomessa.

Jos päätät hakea kotikuntaa, siirryt vastaanottopalveluiden asiakkaasta kunnan ja hyvinvointialueen palveluiden asiakkaaksi. Kotikunnan myötä terveyspalvelujesi järjestäminen siirtyy vastaanottokeskukselta omalle hyvinvointialueellesi. Sinun ei myöskään tarvitse pyytää Kelaa selvittämään oikeuttasi terveydenhoitoon Suomessa, koska kotikunnan myötä saat oikeuden käyttää Suomen julkisen terveydenhuollon palveluita automaattisesti.

Matkailijana saat kiireellistä sairaanhoitoa

Jos et ole rekisteröinyt oleskeluoikeuttasi Suomessa, voit oleskella Suomessa matkailijana 90 päivää viisumivapaasti. Tällöin sinulla on oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Vastaat itse hoitosi kustannuksista. Ota huomioon, että hoidon kustannukset voivat nousta korkeiksi. Lisätietoja löydät Sairastuminen Suomessa matkaillessa -sivulta.

Kela-kortilla saat suorakorvauksen reseptilääkkeistä ja yksityisen terveydenhuollon palveluista

Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa voit myös halutessasi käyttää Suomen yksityisen terveydenhuollon palveluita omakustanteisesti. Kun olet asunut Suomessa vuoden, voit hakea Kelasta Kela-korttia. Kela-kortilla saat lääkärin sinulle määräämät reseptilääkkeet edullisemmin apteekista. Kela-kortilla saat myös korvauksen yksityisen sairaanhoidon kustannuksista. Voit lukea lisätietoja korvauksista Kelan sivuilta.

Voit saada yksityisen sairaanhoidon ja lääkkeiden kustannuksista korvauksia Kelasta myös ennen kuin vuosi Suomessa asumista on tullut täyteen, jos sinut on sairausvakuutettu Suomessa esimerkiksi työskentelyn perusteella.

Ota huomioon nämä asiat: