Rajksen joulukalenteri vieraili 24 kansainvälisessä joulupöydässä

31.12.2021

Tänä vuonna Rajiksen joulukalenteri vei matkalle eri maiden tunnelmallisiin joulupöytiin.


Julkaisimme joulukalenteria Facebookissa ja Twitterissä. Jos unohdit seurata joulumatkaamme sosiaalisessa mediassa, pääset vielä mukaan tutustumaan kansainvälisten joulupöytien tunnelmiin.

Muista myös EU-terveydenhoito.fi-sivuston maakohtaiset tiedot terveyspalveluista, kun suunnittelet matkustamista. Maakohtaisilta sivuiltamme saat luotettavaa tietoa yli 50 maan terveyspalveluista, hoidon saamisesta, maksuista ja korvauksista sekä terveydenhuollon viranomaisista.

Kynttilälyhty ja punaisia kankaisia joulutähtiä lumella.Rajis toivottaa kaikille hyvää uutta vuotta!

Kurkistus 24 joulupöytään ympäri maailman:

  1. Tanskalaisessa joulupöydässä voit herkutella perinteisellä paahdetulla ankalla, hapanpunakaalilla ja perunoilla.
  2. Maistuisiko lämmin Bigos-niminen kaalipata talvisen ulkoilun jälkeen? Tätä Puolan kansallisruokaa tarjoillaan perinteisesti myös joulupöydässä.
  3. Joulupöytään kuuluvat myös aterian kruunaavat jälkiruuat. Chileläisen joulupöydän herkkuna tarjoillaan makeaa joulukakkua (Pan de Pascua).
  4. Kanariansaarilla joulupöydässä nautitaan äyriäisiä ja kalkkunaa. Ruokailijat eivät villasukkia kaipaile, sillä päivälämpötilat nousevat yli 20 asteeseen.
  5. Jouluna ystävät ja sukulaiset kokoontuvat yhteen. Islannissa joulupöydän äärellä pelataan lautapelejä tai kootaan palapelejä.
  6. Suomen itsenäisyyspäivänä juhlapöydässä loistavat kaksi kynttilää. Sinivalkoisissa leivoksissa maistuvat mustikat. Hyvää itsenäisyyspäivää!
  7. Itävallassa joulupöytään kuuluvat joulukeksit. Niinpä jouluna upotetaan sormet taikinaan ja leivotaan vino pino erilaisia keksejä.
  8. Englantilaiseen joulupöytään kuuluvat paukkukaramellit. Perinteisesti paukkukaramellista paljastuu lelu, vitsi tai arvoitus sekä paperikruunu.
  9. Latvialaisen joulupöydän klassikkona maistellaan pekonilla maustettuja harmaita herneitä.
  10. Romaniassa lapset kiertävät ovelta ovelle laulamassa joululauluja. Sen jälkeen istutaan joulupöytään ja syödään esimerkiksi cozonac-leipää.
  11. Yhdysvalloissa joulupöydän kattaus on runsas. Koristeiksi sopivat punavalkoiset karkkikepit, jotka myös maistuvat jälkiruokana erityisesti lapsille.
  12. Saksalaista pöytää koristaa adventtiseppele. Kynttilänvalossa lauletaan joululauluja ja herkutellaan kuumalla kaakaolla ja stollen-joulupullalla.
  13. Ranskassa kaunis kattaus on puoli ruokaa. Kattauksesta löytyy mm. ostereita, hanhenmaksaa, savulohta ja kalkkunaa sekä jälkiruoaksi jouluhalko.
  14. Punaisena loimuava joulutähti on joulupöydän katseenvangitsija. Kyseinen kukka on alun perin kotoisin Väli-Amerikasta ja Meksikosta.
  15. Italian jouluun kuuluu maustettu pullakakku panettone, joka usein annetaan lahjaksi ystäville ja sukulaisille joulun alla. Panettonea nautitaan jouluyön messun jälkeen kuohuviinin kera.
  16. It’s barbeque time! Australian lämmössä joulua vietetään rannalla ystävien ja perheen kanssa grilliherkkujen äärellä.
  17. Virossa perinteiseen joulupöytään kuuluvat verimakkarat, lihahyytelö eli syltty sekä hapankaali.
  18. Norjassa tontuille – nisse tai tomte – katetaan oma joulupöytä. Tontuille jätetään ulos kulhot täynnä puuroa, koska perinteen mukaan he huolehtivat kotieläinten hyvinvoinnista.
  19. Kanadassa joulupöydän kruunaa täytetty kalkkuna lisukkeineen. Jälkiruuaksi nautitaan nanaimo-leivoksia.
  20. Slovakiassa joulun jälkiruoka myös ennustaa tulevaa. Nokare lokša-lettua heitetään kattoon; mitä enemmän lettua jää kiinni, sitä enemmän onnea on luvassa.
  21. Paistettu joulukana on Japanissa perinne, joka aiheuttaa ruuhkan pikaruokaravintolaan: jouluna nautitaan Kurisumasu ni wa kentakkii, Kentuckya jouluna.
  22. Bulgariassa nautitaan jouluaattona kasvisruokaa, ja pöytään katetaan pariton määrä erilaisia ruokia. Pähkinät kuuluvat aina bulgarialaiseen joulupöytään.
  23. Karppi on tšekkiläisen joulun symboli ja joulupöydän kohokohta. Joulukarppia ei kuitenkaan aina syödä, vaan sen voi myös päästää takaisin vapaaksi.
  24. Dopparedagen on vanha ruotsalainen nimitys jouluaatolle. Tuolloin perinteisesti kastettiin kuivia leipäpaloja joulukinkun paistoliemeen.