TARINA: Lue miten hoito-oikeudet toteutuvat käytännössä

Hoitoon hakeutuminen ilman ennakkolupaa

Jorman hammashoito Virossa

Jorma tarvitsee paikan poskihampaaseensa. Hän on kartoittanut hammaslääkäreitä ja hammaspaikan hintoja Virossa ja varannut ajan tallinnalaiselta hammasklinikalta.

Jorma matkustaa hoitoon Tallinnaan ja kaikki sujuu ongelmitta. Lähtiessään Jorma saa hammaslääkäriltä laskun, joka hänen täytyy maksaa itse.

Jorma hakee hammashoitonsa kustannuksista korvausta Kelalta lomakkeella SV128. Hän saa Virossa annetusta hoidosta saman Kela-korvauksen kuin jos hän olisi käynyt yksityisellä hammaslääkärillä Suomessa.


Jorman hoito-oikeuksien perusteet

Jormalla on EU-kansalaisena oikeus hakeutua hoitoon toiseen EU/Eta-maahan tai Sveitsiin. Hoitoon voi hakeutua vapaasti sopimalla hoidosta suoraan hoidon antajan kanssa. Kela korvaa toisesta EU/Eta-maasta tai Sveitsistä haettua hoitoa samalla tavalla kuin yksityistä terveydenhoitoa Suomessa.

Korvausten määrä on Kelan korvaustaksojen mukainen. Jos Jorman hoito maksaa vähemmän kuin korvaustaksa, hänelle korvataan hoidon kustannus. Hammashoidossa on huomattava, että esteettinen ja proteettinen hoito (esimerkiksi hampaiden valkaisu) eivät yleensä ole Kela-korvattavia.

Kela korvaa myös hoitoon liittyviä matkakustannuksia. Ilman ennakkolupaa Kela korvaa matkakustannukset Jorman lähimmälle terveysasemalle asti ja matkan omavastuuosuus on 25 euroa. Tallinnan matkaa ei siis korvata, vaan Jorman on maksettava laivaliput itse.

Lue lisää